Contacteaza-ne pe WhatApp

Importanta franelor bune la masina

Importanta franelor bune la masina
Dacă nu consideri că frânele sunt mai importante decât motorul, atunci a venit momentul să reconsideri lucrurile. Iar articolul de astăzi este aici pentru a conștientiza importanța frânelor.
„Viteza nu a omorât niciodată pe nimeni. A devenit deodată staționar, asta te omoară.” – Jeremy Clarkson. De aceea este foarte important să ai frâne foarte bune. Orice mașină te poate duce până la o viteză suficient de mare încât să fie periculoasă, dar nu orice mașină îți poate garanta și că se va putea opri în siguranță de la acea viteză.
De asemenea, siguranța este un cuvânt cheie în industria auto modernă, unde se impun noi reglementări an de an, unde testele Euro NCAP devin din ce în ce mai exigente, unde tehnologia devine din ce în ce mai avansată. Din fericire pentru noi, tehnologia a avansat nu doar la nivel de senzori și camere video, ci și la nivel de plăcuțe de frână și anvelope. Iar responsabilitatea noastră este să le cumpărăm pe cele potrivite.
Este un lucru bine știut faptul că la capitolul frână nu vrei să fii zgârcit. Iar aici intră atât sistemul de frânare cât și anvelopele.
Plăcuțele de frână trebuie schimbate întotdeauna la timp, de obicei fiind anunțati de către mașină prin acest simbol.
Desigur, poate fi și senzorul defect, dar în majoritatea cazurilor este vorba despre înlocuirea plăcuțelor de frână cât mai repede. Nu neapărat să tragi pe dreapta imediat ce s-a aprins senzorul, dar trebuie să faci tot posibilul să frânezi cât mai puțin și să mergi să le schimbi cât mai repede.
Discurile de frână sunt discurile pe care se pun plăcuțele de frână și etrierie. Funcționează la fel, din punct de vedere conceptual, ca la bicicletă. Doar că sunt 4 discuri (sau 2 pentru cele cu tamburi pe spate) și trebuiască să oprească ceva mai multe kilograme. Discurile de frână în general se schimbă la al doilea schimb de plăcuțe de frână și se schimbă amândouă odată de pe aceeași punte. Dacă s-au uzat plăcuțele de frână pe puntea față și trebuie schimbat doar discul de pe roata dreaptă, cel de pe roata stângă fiind impecabil, tot vor trebui schimbate amândouă.
Ce se întâmplă dacă ignor schimbatul discurilor de frână?
Discul de frână de obicei nu are un senzor care va apărea în bord în caz de uzură. Dar se poate observa gradul de uzură atunci când schimbi plăcuțele. Un disc de frână care este uzat (foarte subțire) are șanse foarte mari să se rupă în timp ce pui frână. Chiar dacă nu ai nici un senzor aprins pe bord, poți face accident liniștit, fără să știi cauza. De aceea este bine să fie schimbate la timp.
Aceeași poveste se aplică și frânelor de pe spate, iar dacă vorbim despre saboți și aceștia trebuie schimbați în mod regulat. De obicei se schimbă mai rar decât plăcuțele de pe față, în cazul în care ai o mașină cu tracțiune pe față, dar este bine să consulți un mecanic ocazional.
Anvelopele sunt a doua componentă majoră a sistemului de frânare.Practic acestea reprezintă contactul tău cu planeta, de aceea ai nevoie de niște anvelope adecvate.
Anvelopele tocite au o aderență mică și o forță de oprire și mai mică. Dacă anvelope este vizibil uzată iar șanțurile sunt aproape inexistente, este timpul să le schimbi. De urgență chiar, întrucât pericolul este foarte mare.
Anvelopele de vară folosite iarna iarăși sunt nerecomandate. Fiind făcute să ruleze în condiții de temperaturi ridicate, anvelopele de iarnă se vor întări la frig iar aderența ta va fi aproape 0. Este o cale foarte sigură de a face accident. Cât despre anvelopele de iarnă folosite iarna, acestea au un pericol ridicat de explozie respectiv o uzură accelerată. Dar despre anvelope vom vorbi în alt articol, deoarece merită atenția cuvenită.
O ultimă mențiune în acest caz o reprezintă mașinile cu sistem 4x4: Întotdeauna trebuie să vă asigurați că toate cele 4 anvelope corespund, atât ca dimensiuni cât și ca model, producător și grad de uzură. De obicei trebuie cumpărate toate 4 odată. Acest lucru este esențial pentru sistemul 4x4, iar o diferență între anvelope poate dauna grav sistemului. Iar nota de plată este mult prea mare ca să ignori acest aspect.
Desigur, noi ne asigurăm ca întotdeauna să oferim mașini la un standard înalt de calitate, iar mașinile 4x4 din stocul nostru au anvelope identice pe toate 4 roțile. Cât despre plăcuțe și discuri, ne-am asigurat că sunt ca noi și că tu vei fi în siguranță în momentul în care pleci la drum cu noua ta achiziție.

About the Author

Masini rulate Germania.

Leave a Comment

SUNĂ

Program:

  • Luni  09:00 - 18:00
  • Marti  09:00 - 18:00
  • Miercuri  09:00 - 18:00
  • Joi  09:00 - 18:00
  • Vineri  09:00 - 18:00
  • Sambata  10:00 - 14:00
  • Duminica  10:00 - 14:00

Facebook Fan Page

Găsește-ne la:

Locatie

Copyright © 2021. AutoDE. Toate drepturile rezervate.

Developed by Neolis Marketing